ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ – ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΡΟΦΗΣΗ

Γιατί λιπογλυπτική; Γιατί το να σμιλεύεις ένα ωραίο σώμα είναι πρόκληση για τον πλαστικό χειρουργό

Η μεταφορά λίπους από σημεία τους σώματός μας με περίσσεια σε σημεία που χρειάζονται γέμισμα, θεωρείται το μέλλον της αισθητικής χειρουργικής.

Με υλικό από τον ίδιο οργανισμό, είναι μια τελείως ακίνδυνη διαδικασία, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το λίπος το οποίο συνήθως λαμβάνεται από κοιλιά και μηρούς, χρησιμοποιείται για να «γεμίσει» ρυτίδες και χείλη, να ανασηκώσει ζυγωματικά καθώς και για να κάνουμε lifting χεριών.

Με τον όρο λιποαναρρόφηση εννοούμε την αφαίρεση τοπικού πάχους από συγκεκριμένα σημεία μέσω πολύ λεπτών κανουλών. Τις κάνουλες μπορούμε να τις φανταστούμε σαν πολύ μακριές βελόνες, πάχους 2 – 3 χιλιοστών.

 Ο Giorgio Fisher, ένας γυναικολόγος από την Ιταλία εφηύρε το 1974 την αρχική μορφή της λιποαναρρόφησης. Από τα μέσα της δεκαετίας του 70, ο γάλλος καθηγητής Illouz ανέπτυξε την μέθοδο της λιποαναρρόφησης με τη μορφή που μέχρι σήμερα ξέρουμε.

Από τα τέλη της 10ετίας του ’90, η διαδικασία της λιποαναρρόφησης τελειοποιήθηκε. Η λιποαναρρόφηση, σε αντίθεση με τα πιστεύω πολλών ασθενών, δεν είναι μέθοδος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ούτε της κυτταρίτιδας και δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη δίαιτα αλλά ούτε και τη γυμναστική. Η λιποαναρρόφηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται μέθοδος δίαιτας.

Μετά από μια λιποαναρρόφηση, χάνουμε όγκο και όχι βάρος. Πρακτικά δηλαδή, αν σε μια λιποαναρρόφηση αφαιρεθούν 4 λίτρα αυτά δεν μεταφράζονται σε 4 κιλά, αλλά το πολύ σε 800 γραμμάρια, γιατί το ειδικό βάρος του λίπους είναι πολύ μικρό. Με λίγα λόγια χάνουμε πόντους και όχι βάρος.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια διαδικασία, η οποία αφαιρεί το συσσωρευμένο τοπικό πάχος, από προεπιλεγμένα σημεία για τη τελειοποίηση των αναλογιών του σώματος.

Ο μύθος ότι λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει μόνο σε μικρές ηλικίες (έως 35), γιατί μετά το δέρμα χαλαρώνει, δεν ισχύει. Αυτό εξαρτάται από την τεχνική αλλά και από τη γνώση του γιατρού.

 Σήμερα, μπορούν να κάνουν λιποαναρρόφηση γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας. Σε αυτό, έχει συμβάλει η ανάπτυξη τεχνικών, όπως αυτή με την χρήση LASER ή ραδιοσυχνοτήτων.

Η λιποαναρρόφηση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή σε μέθη. Πολύ σπανιότερα όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές τότε γίνεται σε γενική αναισθησία.

Με μια οπτική ίνα λιώνουμε το λίπος που είναι να αφαιρεθεί ενώ ταυτόχρονα δρούμε επιλεκτικά στα δερματικά κύτταρα παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη σύσφιξη του δέρματος.

Το λιώσιμο του λίπους κάνει την διαδικασία λιγότερο τραυματική και έτσι δεν έχουμε πολλούς μώλωπες όπως με την κλασική λιποαναρρόφηση.

Παράλληλα το να αφαιρείς λιωμένο – ομογενοποιημένο λίπος δεν δημιουργεί ανομοιομορφίες. Η παραμονή στη κλινική, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος είναι από λίγες ώρες έως το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Λιπογλυπτική ή Liposculptur είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης χωρίς να την αναιρεί.

Είναι η τρισδιάστατη προσέγγιση στον επαναπροσδιορισμό -Remodelling- των αναλογιών του σώματος.

Δεν κοιτάμε πια την μια ή τις δυο περιοχές που έχουν «ψωμάκια», αλλά το σώμα σαν μια ενότητα που πρέπει να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν τέλειες αναλογίες.

Έτσι λοιπόν, με την λιπογλυπτική αφαιρούμε λίπος από κάποιο σημείο που φαινομενικά δεν ενοχλεί για να τονίσουμε κάποιο άλλο.

Αν για παράδειγμα αφαιρέσουμε το λίπος από το κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή χώρα), καθώς και τα πλαϊνά του σώματος μέχρι τις πλευρές, θα τονίσουμε την προβολή των γλουτών.

Εάν δε, προσθέσουμε το λίπος που θα έχουμε αφαιρέσει στους γλουτούς το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε όλο το σώμα και το λίπος να χρησιμοποιηθεί στις γάμπες, στα χέρια (νεαροποίηση του «γηρασμένου» χεριού), στο πρόσωπο (ζυγωματικά) κ.λπ.

Η λιπογλυπτική είναι επίσης μια διαδικασία που δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική. Όπως και στην κλασική λιποαναρρόφηση, φοράμε για 4 εβδομάδες έναν κορσέ, ενώ δεν υπάρχουν ράμματα.

Ο αριθμός των λιποκυττάρων στο σώμα μας είναι γενετικά προκαθορισμένος. Αν λοιπόν, αφαιρέσουμε από κάποιο σημείο λίπος (λιποαποθήκες), αυτό δεν επανέρχεται γιατί τα λιποκύτταρα δεν ξαναγεννιούνται.

Ο ισχυρισμός που ακούμε καμία φορά ότι «το λίπος προστίθεται, ή κάθεται πάνω από το σημείο απ’ το οποίο αφαιρέθηκε», δεν ισχύει!

Αυτή η ψευδαίσθηση δημιουργείται, διότι αν μετά από λιποαναρρόφηση, π.χ. στα λεγόμενα «ψωμάκια», έχουμε πάρει κιλά σε όλο το σώμα, στο σημείο λιποαναρρόφησης η εναπόθεση λίπους είναι λιγότερη και δημιουργείται μια διαφορά με το υπόλοιπο σώμα. Το πρόβλημα όμως, είναι η αύξηση βάρους και όχι ότι το λίπος που θα πήγαινε στα «ψωμάκια» κάθεται τώρα στη μέση!