ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν, τουλάχιστον περιστασιακά, πονοκεφάλους στη διάρκεια της ζωής τους. Αν και πολλοί πάσχοντες μπορούν να λειτουργούν κανονικά με τη λήψη φαρμάκων μόνοι τους, η αντιμετώπιση των ασθενών με κεφαλαλγία που προκαλεί ανικανότητα αποτελεί σημαντική πρόκληση για το Νευρολόγο.

Τα κυριότερα είδη κεφαλαλγίας είναι η Ημικρανία και η Κεφαλαλγία τάσης.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑΣ

Η Ημικρανία διαρκεί 4-72 ώρες και χαρακτηρίζεται από ετερόπλευρη εντόπιση ( πόνος στο μισό κεφάλι), σφυγμώδη ποιότητα, μέτρια ή μεγάλη ένταση, επιδείνωση με τη δραστηριότητα και συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, έμετο, φωτοφοβία η και φωνοφοβία. Επίσης, της Ημικρανίας μπορεί να προηγούνται ή να εκδηλώνονται ταυτόχρονα με τον πόνο συμπτώματα αύρας, όπως μούδιασμα και διαταραχές όρασης ή και του λόγου. Για την πρόληψη της Ημικρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγονται οι εκλυτικοί παράγοντες αυτής. Οι παράγοντες αυτοί είναι: το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, το κίτρινο τυρί, η πείνα και η έλλειψη ύπνου.

Όσον αφορά στη θεραπεία της ημικρανίας υπάρχουν τα εξειδικευμένα φάρμακα της οξείας φάσης (όταν δηλαδή ο ασθενής έχει έντονο πόνο) αλλά και προφυλακτική αγωγή για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των κρίσεων, σε επιλεγμένους ασθενείς.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΤΑΣΗΣ

Η κεφαλαλγία τάσης διαρκεί από 30 λεπτά έως 7 ημέρες, δεν έχει σφυγμώδη ποιότητα (το αίσθημα μοιάζει περισσότερο σα να πιέζεται εξωτερικά το κεφάλι από μία μέγγενη), είναι ήπιας έως μέτριας έντασης, είναι αμφοτερόπλευρη και δεν επιδεινώνεται με την άσκηση. Επίσης δε συνοδεύεται από ναυτία, έμετο, φωτο ή φωνο φοβία, ούτε από συμπτώματα αύρας. Η κεφαλαλγία τάσης εκλύεται κυρίως σε stress το οποίο προκαλεί τάση (σφίξιμο) των μυών της κεφαλής και του αυχένα, κάτι που ο ασθενής αντιλαμβάνεται σαν πόνο. Δεν υπάρχουν ειδικά προληπτικά μέτρα για την κεφαλαλγία τάσης εκτός από την αποφυγή του stress και το σταθερό ωράριο ύπνου.

BIΟΧΗΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν ειδικές βιοχημικές εξετάσεις για την πρόληψη της κεφαλαλγίας.  Τα χαρακτηριστικά των ασθενών που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης είναι τα εξής:  επίμονη ή επιδεινούμενοι έμετοι, παροδική απώλεια όρασης, σπασμοί, κεφαλαλγία πρόσφατης έναρξης ή αυξανόμενης συχνότητας ή βαρύτητας, παθολογικά ευρήματα στη νευρολογική εξέταση, υποψία για πρόσφατη εγκεφαλική αιμορραγία ή μηνιγγίτιδα, σχετικό οικογενειακό ιστορικό όπως π.χ. νεοπλασίες εγκεφάλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι  σχεδόν πάντα απαραίτητα εκτός από την κλινική εξέταση μία γενική εξέταση αίματος, ένας βιοχημικός έλεγχος ( ηλεκτρολύτες, ουρία κρεατινίνη, τρνσαμινάσες και οπωσδήποτε δείκτες φλεγμονής όπως είναι οι CRP και ΤΚΕ) καθώς και μία απεικονιστική εξέταση (αξονική ή συνηθέστερα μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου). Οι εξετάσεις αυτές αποσκοπούν στον αποκλεισμό επικίνδυνων για τη ζωή νόσων οι οποίες μπορεί να έχουν ως  πρώτο σύμπτωμα την κεφαλαλγία.

ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η πρώιμη διάγνωση και η ταυτοποίηση του εκάστοτε είδους κεφαλαλγίας είναι εξαιρετικής σημασίας. Δίνει την ευκαιρία στον ιατρό να δώσει την ενδεικνυόμενη για κάθε περίπτωση φαρμακευτική αγωγή και αποτρέπει τον ασθενή από την κατάχρηση απλών αναλγητικών, τα οποία σύντομα οδηγούν στην επονομαζόμενη Κεφαλαλγία από Κατάχρηση (Μedication Overuse Headache) και σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο πολύ δύσκολα βγαίνει κανείς.


Τραβασάρου Μαρία, Νευρολόγος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ