ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Γιατί ρινοπλαστική; Γιατί η μύτη δεν είναι μόνο όσφρηση!

Η πλαστική μύτης, η ρινοπλαστική είναι μια από τις παλαιότερες αισθητικές επεμβάσεις. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και το πέρασμα των ετών, έχει καταταχθεί πλέον στις επεμβάσεις ρουτίνας.

Η επέμβαση διορθώνει εκ γενετής αισθητικά προβλήματα ή θέματα που έχουν προκύψει μετά από κάποιο ατύχημα και ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.

Χάρη στις νέες τεχνολογίες, μπορεί να γίνει αναμόρφωση της μύτης, μείωση του μεγέθους της, απαλοιφή της «καμπούρας» της μύτης ή λέπτυνση της άκρης της.

Ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει το σχήμα της μύτης σας, εξωτερικά και εσωτερικά. Έπειτα με τη βοήθεια του υπολογιστή και του προγράμματος προσομοίωσης, θα μπορέσετε να δείτε πως θα είναι η μύτη σας μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει επίσης ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιπηκτικά φάρμακα μια εβδομάδα πριν και μετά την επέμβαση.

Δύο είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε στη ρινοπλαστική:

  • Ανοικτή ρινοπλαστική
  • Κλειστή ρινοπλαστική

Ανοικτή ρινοπλαστική, εφαρμόζουμε όταν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και σύνθετο ή όταν χρειάζεται ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει από ατύχημα.

Εδώ, γίνεται μια τομή στο κάτω μέρος της μύτης, στο σημείο που βρίσκεται μεταξύ των δυο ρουθουνιών. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως μιάμιση με δυο ώρες και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, μπορεί και παραπάνω.

Με την κλειστή ρινοπλαστική, αντιμετωπίζουμε τα πιο απλά προβλήματα, όπως η καμπούρα της μύτης ή η ανόρθωση του ακρορινίου. Εδώ, οι τομές γίνονται στο εσωτερικό των ρουθουνιών και η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ανάλογα με τον ασθενή, η παραμονή στη κλινική μπορεί να είναι για ένα βράδυ, αλλιώς παίρνει εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

Είναι απαραίτητο να φορέσει έναν ειδικό νάρθηκα με γύψο για περίπου 5 -7 μέρες, για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν αφαιρούνται. Μετά από μια εβδομάδα ο ασθενής επιστρέφει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό με την αφαίρεση του νάρθηκα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ορατό σε 3 μήνες, διότι το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί μέχρι τελευταίου χιλιοστού στην καινούργια ανατομία.

Δεν θα μπορείτε να φορέσετε γυαλιά για περίπου 6 εβδομάδες και δεν θα μπορείτε να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες για 8 εβδομάδες. Ειδικά αν πρόκειται για ομαδικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες.