ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΞΟΦΘΑΛΜΟΥ

Σε αντίθεση με την βλεφαροπλαστική, η οποία είναι μια αισθητική επέμβαση, η χειρουργική εξόφθαλμου είναι μία επανορθωτική επέμβαση.

Η οφθαλμοπάθεια που συσχετίζεται με τον θυρεοειδή (Thyroid-Associated Orbitopathy, για συντομία TAO), γνωστή και ως «ασθένεια Graves» (Thyroid Eye Disease, για συντομία TED), όπως και η θεραπεία της, έχουν μακρά ιστορική πορεία.

Στην ήπια μορφή της νόσου, οι ασθενείς παρουσιάζουν σύσπαση βλεφάρων. Λόγω της πρόπτωσης του βολβού, ο κερατοειδής είναι πιο επιρρεπής σε ξηρότητα και μπορεί να παρουσιάσει οίδημα επιπεφυκότος, στικτή κερατίτιδα του επιθηλιακού ιστού και άνω οριακή κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Στους ασθενείς παρατηρείται επίσης δυσλειτουργία του δακρυϊκού αδένα με μείωση της ποσότητας και της σύνθεσης των δακρύων που παράγουν.

Μη ειδικά παθολογικά συμπτώματα με αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό, φωτοφοβία, δακρύρροια και θολή όραση. Αν και δεν είναι αναγκαία συνέπια ο πόνος, αλλά οι ασθενείς συχνά παραπονούνται για την πίεση που νιώθουν γύρω από τους βολβούς. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί περικογχικό οίδημα που οφείλεται σε φλεγμονή.

Αν και μπορεί να διαγνωστεί κλινικά η ασθένεια του Graves από τα παραπάνω σημάδια και των συμπτωμάτων τους, θα πρέπει ωστόσο να υποστηριχθεί από διαγνωστικές εξετάσεις για αντισώματα (αντι-θυροσφαιρίνης, αντι-μικροσωμάτων και αντι-θυρεοτροπίνη υποδοχείς), όπως και ανωμαλίες σε ορμόνες του θυρεοειδούς σε επίπεδο Τ3, Τ4 και TSH.

Η κογχική απεικόνιση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση της ασθένεια του Graves και αναγκαία στην παρακολούθηση των ασθενών ως προς την εξέλιξη της νόσου. Δεν δικαιολογείται όμως όταν η διάγνωση μπορεί να διαπιστωθεί κλινικά.

Το υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει την ασθένεια του Graves στις αρχές του σε ασθενείς ακόμα και χωρίς να υπάρχουν κλινικά ευρήματα.

Είναι ωστόσο λιγότερο αξιόπιστο από το CT (αξονική τομογραφία) και το MRI (Μαγνητική τομογραφία), για την αξιολόγηση της εμπλοκής του εξοφθαλμικού μυ στην κογχική κορυφή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Έτσι, η αξονική τομογραφία (CT) ή η μαγνητική τομογραφία (MR) είναι απαραίτητη όταν υπάρχει υποψία προσβολής του οπτικού νεύρου.

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα στις νευροαπεικόνισεις, είναι πυκνοί οφθαλμικοί μύες με τένοντες, συνήθως αμφοτερόπλευρη με πρόπτωση του βολβού.

Λόγω του ότι το βασικότερο αίτιο της πάθησης είναι ο θυροειδής, θα πρέπει να έχει έρθει σε επαφή με παθολόγο ώστε να ξεκινήσει θεραπεία για την διόρθωση των τιμών στα επιπέδων του θυρεοειδούς.

Η επέμβαση γίνεται με ολική νάρκωση και διαρκεί συνήθως λίγο παραπάνω από μία ώρα.

Τα μάτια χειρουργούνται χωριστά με διαφορά μερικών ημερών ώστε να υπάρξει χρόνος αξιολόγησης της πρώτης επέμβασης πριν από την επόμενη. Κατά κανόνα ολοκληρώνονται και οι δύο επεμβάσεις μέσα σε δέκα μέρες.