ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η Νευρολογία είναι η ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του Νευρικού Συστήματος. Το Νευρικό σύστημα του ανθρώπου διακρίνεται σε Κεντρικό (Εγκέφαλος και Νωτιαίος μυελός),  Περιφερικό (περιφερικά νεύρα π.χ το ισχιακό νεύρο του ποδιού) και Αυτόνομο (το τμήμα εκείνο του νευρικού συστήματος που δεν ελέγχεται εκούσια, όπως π.χ .η εννεύρωση της καρδιάς, των ιδρωτοποιών αδένων κ.ά.).

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι για το αντικείμενο της Νευρολογίας. Οι κυριότερες παθήσεις τις οποίες εξετάζει ο Νευρολόγος είναι, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (Stroke), η Πολλαπλή σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (Multiple Sclerosis), η Επιληψία (epilepsy), η Kεφαλαλγία (Ηeadache), η νόσος του Πάρκινσον και οι λοιπές Κινητικές Διαταραχές (Parkinson’s disease and Movement Disorders), η Άνοια και τα λοιπά Εκφυλιστικά νοσήματα ( Αlzheimer’s disease and other Dementias), οι Λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος όπως π.χ μηνιγγίτιδα, ερπητική εγκεφαλίτιδα και άλλες (CNS Infections), η Ζάλη και ο ίλιγγος ( Dizziness and Vertigo), η Μυασθένεια (Myastheneia Gravis), οι παθήσεις του Νωτιαίου Μυελού και των Περιφερικών Νεύρων, οι παθήσεις των μυών (Μyopathies) και άλλα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφερθούμε στην ικανότητα του Νευρολόγου να αντιμετωπίζει και μία σειρά Ψυχιατρικών Νοσημάτων όπως η Κατάθλιψη και η Αγχώδης Διαταραχή. Αυτό οφείλεται αφενός στην 9μηνη υποχρεωτική του εκπαίδευση στην Ψυχιατρική κατά τη διάρκεια της Ειδίκευσης του, αφετέρου στην καθημερινή του επαφή με τις συγκεκριμένες ψυχιατρικές εκδηλώσεις, αφού βάσει μελετών, οι ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, πολλαπλή σκλήρυνση, νόσο του Πάρκινσον και άνοια αναπτύσσουν Κατάθλιψη σε μεγάλο ποσοστό.

Τέλος ας αναφερθούμε στις κυριότερες ειδικότητες με τις οποίες συνεργάζεται ο Νευρολόγος. Συνεργάζεται με τους νευροχειρουργούς (π.χ. για τις Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις), τους ιατρούς Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (π.χ. αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλα νοσήματα), τους Ορθοπαιδικούς (π.χ. οσφυαλγία), τους Επεμβατικούς Ακτινολόγους (π.χ. για αφαίρεση θρόμβου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο), τους Παθολόγους-Λοιμωξιολόγους (π,χ για τη μηνιγγίτιδα). Υπάρχουν όμως και αναπτυσσόμενα πεδία συνεργασίας μεταξύ των ειδικοτήτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πολλά Υποσχόμενη Απεικόνιση των Περιφερικών Νεύρων, από Υπερηχογραφιστές και Νευρολόγους τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Νευρολογικό Ιατρείο, το οποίο εφημερεύει όλο το 24ωρο, διαθέτει εξειδικευμένο Ηλεκτροεγκεφαλογραφικό Εργαστήριο, όπου διενεργείται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για τη διερεύνηση εγκεφαλικών παθήσεων, ιδιαίτερα επιληψιών.


Διαβάστε περισσότερα:

  • Βλάχου Νικολέτα, Νευρολόγος
  • Παπαδόπουλος Δημήτριος, Νευρολόγος
  • Παππάς Βασίλης, Νευρολόγος
  • Τραβασάρου Μαρία, Νευρολόγος

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε Δευτέρα - Παρασκευή (08:00 – 15:00): τηλ. 210 9892120.