ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρότατο και ταχέως εξελισσόμενο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2008 ο αριθμός των υπέρβαρων ατόμων άνω των 20 ετών έφτανε τα 1.4 δισεκατομμύρια, ενώ 500 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκα, βάσει του εκτιμώμενου Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Ανησυχητικό είναι και το ποσοστό των ανήλικων υπέρβαρων ατόμων, το οποίο προσεγγίζει το 7-10% του πληθυσμού και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2025, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διατηρηθεί το αυξημένο σωματικό βάρος και στην ενήλικη ζωή. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη συνολική θνητότητα. Το 2010 εκτιμήθηκε ότι η παχυσαρκία ήταν η βαθύτερη αιτία για 3.4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, λόγω των συννοσηροτήτων που τη συνοδεύουν. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, αντίστασης στην ινσουλίνη και ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και με αυξημένη φλεγμονή, υπνική άπνοια, διαταραχές του συμπαθητικού συστήματος, συγκεκριμένα είδη καρκίνων και οστεοαρθρίτιδα. Είναι αδιαμφισβήτητο λοιπόν, ότι η παχυσαρκία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα ενέχει μεγάλο υγειονομικό κόστος.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, λοιπόν, γίνεται επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας, δεδομένης της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Το πρώτο βήμα αποτελούσε πάντα η παρέμβαση στον τρόπο ζωής με την εφαρμογή υποθερμιδικής δίαιτας και οδηγίες για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Η κλινική εμπειρία, όμως, έχει δείξει πως αυτού του είδους η παρέμβαση δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, πολλές φορές γιατί και ο ίδιος ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται  με την παχυσαρκία αυτό είναι το μόνο που παρέχει…

Στο Ιατρείο Παχυσαρκίας του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Ιατρείο, η βασική αρχή είναι πως πρώτα ακούμε τον ασθενή και προσπαθούμε να λάβουμε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του και μετά συναποφασίζουμε για ένα πλάνο απώλειας βάρους προσαρμοσμένο και εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ξεχωριστά! Συνυπάρχοντα νοσήματα όπως οι συναισθηματικές και διατροφικές διαταραχές (π.χ. κατάθλιψη, βουλιμία, αϋπνία), πόνοι στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδες ήπαρ, υπνική άπνοια, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή πολυκυστικές ωοθήκες διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων.

Οι διατροφικές οδηγίες που παρέχονται στους ασθενείς δίνονται πάντα με ακρίβεια και αφού  εκτελεστεί τεστ Μεταβολικού Ρυθμού Ηρεμίας (RMR) εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια μέσω ενός φορητού μετρητή  συνδεόμενου με μάσκα.  Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα για 10-15 λεπτά, αναπνέει μέσα από τη μάσκα αυτή και υπολογίζεται η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα του.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο γίνεται η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού είναι ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου προγράμματος ελέγχου βάρους με βάση τον μεταβολισμό του εξεταζόμενου, καθώς όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και ο βασικός μεταβολισμός σε δύο άτομα με παρόμοιο σωματότυπο μπορεί να διαφέρει κατά πολύ. Επιπλέον, διενεργείται ενδελεχής λήψη ιατρικού ιστορικού και πλήρης φυσική εξέταση, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ανάλυσης της σύστασης του σώματος για υπολογισμό σωματικού λίπους και άλιπης μυϊκής μάζας.

Κατόπιν, παρέχεται στον ασθενή ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ελέγχου βάρους, που πέραν διατροφικών οδηγιών και ενθάρρυνσης της άσκησης, περιλαμβάνει και αντιμετώπιση των αιτίων που μπορεί να έχουν οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη βάρους, όπως και των πιθανών επιπλοκών από αυτήν. Επιπλέον, σε ασθενείς με ιδιαίτερα αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, όπως και στην περίπτωση σοβαρών συνυπαρχόντων νοσημάτων, παρέχεται η επιλογή βαριατρικού χειρουργείου από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα. Βασικός γνώμονας είναι πάντα η ασφάλεια και ωφέλεια των ασθενών μας, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που έχουν και βασικό μας μήνυμα το ‘Αντιμετωπίστε το υπερβολικό βάρος, αγαπήστε το σώμα σας και τη ζωή’.

  • Ντούπης Ιωάννης, Ειδικός Παθολόγος Διαβητολόγος -Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Μετεκπαιδευθείς εις Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ΗΠΑ
  • Θεόδωρος Αγγελόπουλος Παθολόγος – Διαβητολόγος

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε Δευτέρα-Παρασκευή (8:00-15:00): τηλ 210 9892491